"Защитникът" - нов сериал с Чаатай Улусой от 14-и декември



Новият супергеройски сериал на световноизвестния видео стрийминг гигант Netflix се заиграва с Ориента...


Вероятно все още си мислим, че само в България сме достатъчно заблудени, за да гледаме турски сериали. Но някак на шега те разпростряха влиянието си върху няколко континента и манията по тях достигна застрашителни размери. Днес новородени бебета масово се кръщават на героите от поредиците, къщите, в които са заснети са туристически атракции, а актьорите - идоли на няколко поколения зрители.

Супергеройският жанр успя да се наложи трайно както в киното, така и сред сериалите, където също печели сериозна аудитория. Пример е новият сериал на Netflix "Защитникът" (The Protector) с участието на Чаатай Улусой - турски прочит на историите за смели герои със супер сили и техните помощници. Факт е, че Турция упорито работи за това да популяризира максимално своите сериали. В бранша там се изсипват наистина значителни средства, а страната се е превърнала в един от водещите дистрибутори на развлекателно телевизионно съдържание в световен мащаб, като се конкурира (и често задминава) държави като Великобритания, Испания, Мексико, Индия и т.н.

И докато повечето турски сериали се завъртат най-вече върху драмата, семейните взаимоотношения и въобще по-сапунената част на телевизията, отклонявайки леко се от време на време към историческия или криминалния жанр, това е един от първите сериозни фентъзи/фантастични проекти, който идва от там, пише "Web Cafe".

Сюжетът на "Защитникът" се върти около Хакан (Чаатай Улусой) - обикновен младеж в 15-милионния Истанбул, който работи като пазач в магазин и търси начин да се справя с живота. Иначе казано - едва ли би могъл да е по-далеч от супергеройството. Нещата за него се променят, когато му е даден мистичен талисман, който отключва в него суперсили. Светът на Хакан се обръща с краката нагоре, когато той научава за съществуването на таен орден, чиято задача е опазването на Истанбул от зли сили. Нещо повече - притежанието на талисмана прави младия мъж новия водач на този орден.

Така Хакан се превръща в Пазителят. Той бързо научава, че родният му град е под заплаха от мистериозните мистични Безсмъртни, с които орденът се бори от векове насам. Макар в началото да се противопоставя на това си ново призвание, в един момент Хакан се вижда принуден да се отдаде на новото си амплоа, да тренира неуморно, да се бори и да се превърне в един съвсем нов човек, посветен на всички тези 15 млн. непознати, които живеят в града.

Междувременно, ако Безсмъртните разберат, че Пазителят се е завърнал, ще направят всичко по силите си да го унищожат, независимо от цената, а заедно с него и всички в града. Съответно той не е сам в борбата си. Заедно с него са една красива помощничка (и вероятна любовна тръпка), която въобще не смята Хакан за достоен да бъде Пазител; мъдър, по-възрастен наставник, който безрезервно вярва в него; и тайнствена красавица, която изглежда е привлечена от героя. Към всичко това се прибавят много бой, драми, тайни (Хакан трябва да разкрие какви мистерии крие собственото му минало), както и един негов видимо зъл (разбирай гологлав, с мустации и с белези) близнак.

Трейлърът на сериала навява онова усещане за супергеройска история от по-стар тип - с доминиращ мъжки главен герой, но без малцинствено многообразие, без борба за женско равноправие и без излишна социална натовареност. Тъй като става въпрос за "Защитникът", се вижда, че сериалът ще е и по-откровен в кадрите си. За разлика от повечето турски шоута, където почти няма чисто плътски сцени, тук може и да се очаква нещо повече (ако разчитате обаче на разголеност, вероятно ще останете доста разочаровани).

Първият сезон на "Защитникът" ще излезе на 14-и декември, като ще съдържа 10 епизода. В ролите са Чагатай Улусой ("Огледален свят" и "Кварталът на богатите"), Хазар Ергючлю ("Север-Юг" и "Кварталът на богатите"), Айча Айшин Туран ("Черна роза"), Окан Ялабък ("Великолепният век") и Мехмет Куртулуш ("Великолепният век: Кьосем"). Алекс Сътърланд е на борда за проекта като изпълнителен продуцент, а уважаваният турски инди режисьор Джан Евренол заснема повечето епизоди от проекта.

Коментари